۱۳۹۸/۰۳/۰۴
از آنجایی که حمل و نقل با کانتنیر امروزه در جامعه جهانی رو به رشد است ما سعی کردیم در این مقاله نگاهی به تاریخچه کانتنیر و چگونگی پیدایش آن بیاندازیم.
برای قرن های متمادی بشر کالاهای مورد نیاز خود را اعم از پوشاک، مواد غذایی و پنبه و ... را از طریق دریا جا به جا کرده است.اما با توجه به نبودن هیچ گونه استاندارد مناسبی این روند بسیار کند و آهسته بود به طوریکه برخی از این جا به جایی ها سالها به طول می انجامیده تا به مقصد برسد.
بعدها برای حمل کالا آنها را در کامیونها و یا قطار بارگیری و به بنادر حمل می کردند ، سپس بار از کامیون یا قطار تخلیه و در کشتی بارگیری می شد.این فرآیند بارگیری بسیار زمان بر و پر زحمت بود، از طرفی ظرفیت حمل کالا با کامیون پایین بود به همین سبب انتقال کالاها به بنادر تا چندین روز پیاپی به طول می انجامید.
با پیدایش کانتینراسیون، در همان ابتدا کالاها در کانتینر قرار داده و به بنادر ارسال می شد، سپس کشتی ها بسته به میزان ظرفیت بارگیری می شدند.
باور عموم بر این است که کانتینراسیون یک روش حمل و نقل جدید است، اما در واقع حمل و نقل با کانتینر از حدود سال 1830 در آمریکا و انگستان وجود داشته که برای حمل و نقل سنگ معدن، ذغال سنگ و ... استفاده می شده است. تفاوت این کانتینرها با نمونه های امروزی در ابعاد و ظرفیت آنها بوده که حداکثر ظرفیتشان 5 الی 10 تن بوده است.
حمل و نقل دریایی که توسط کانتینرها امروزه انجام می شود در نیمه دوم سال 1950 توسط Malcom mclean اختراع شد و بعدها او را پدر کانتینراسیون نامیدند.
مالکوم مکلین در سال 1914 در کارولینای شمالی متولد شد. دوران کودکی او در مزرعه پدری گذشت و پس از اتمام مدرسه او چندین سال سخت کار کرد تا توانست یک کامیون دست دوم خریداری کند.او در سال 1934 تجارت حمل و نقل خود را با 5 کامیون گسترش داد. یک روز زمانیکه درکنار اسکله منتظر تخلیه بار پنبه از کامیونش بود متوجه کندی عملیات تخلیه بار توسط کارگران شد، او تصور کرد که این وضعیت اتلاف زمان و سرمایه می باشد، سپس این ایده به ذهنش رسید که اگر به جای تخلیه و بارگیری کامیونها اين امكان وجود داشت كه خود كاميون را با كمي تغيير و اصلاح تخليه و بارگيري كرد چقدر اين فرآيند راحتتر، سريعتر و به صرفه تر خواهد بود.
او در سال 1955 با همکاری مهندس Keith Tantlinger h اولین نمونه از کانتینر های اموروزی را طراحی کردند. این کانتینر از جنس فلز ضد زنگ با مقاومت بالا، کاملا انعطاف پذیر دارای قفل و بست محکم که سبب چلوگیری از سرقت کالا ها می شد. طراحی آن بدان گونه بود که عملیات تخلیه و بارگیری را بسیار آسان و کاربردی می کرد.
سرانجام او وارد بازار کشتیرانی شد و در همان سال در خطوط کشتیرانی خودش برای اولین بار 58 کانتینر 35 فوت را بر روی عرشه یکی از کشتی هایش حمل کرد.
بعد از موفقیت کشتی اول ، در سال 1957 این تعداد به شش کشتی افزایش داده شد. اینبار کشتی ها به جرثقیل هایی مجهز شدند که می توانست کانتینرها را از اسکله بلند کرده و درون کشتی قرار دهد.کشتی های مذکور توانایی حمل 226 کانتینر 35 فوتی را داشتند.
در سال 1960 یک کشتی کالابر توسط شرکت کشتیرانی مکلین از نیویورک به ونزوئلا سفر کرد که تبدیل به اولین کشتی کانتینر در عرصه بین المللی شد.
سال 1966 مالکوم مکلین با شناسایی بندر روتردارم اولین بندر کانتینری را در اروپا پایه گذاری کرد.
در آخر به بررسی دستاوردهای مهم کانتینر و کانتینراسیون از زمان پیدایش تا به امروز میپردازیم:
- سرعت بارگیری تا قبل از پیدایش کانتینراسیون 1.3 تن در ساعت بود که امروزه به بیش از 30 تن در ساعت میرسد.
- کاهش 90 درصدی هزینه های حمل و نقل دریایی
- در حال حاضر 20 میلیون کانتینر در سراسر دنیا وجود دارد که سالانه 200 میلیون حمل و نقل دریایی با کانتینر صورت میگیرد.
- امروزه بیش از 90 درصد حمل و نقل های دریایی با کانتینر انجام می گیرد.
اکنون که بیش از نیم قرن از آن تاریخ می گذرد کانتینر نه تنها در حمل و نقل دریایی بلکه در حمل و نقل هوایی و زمینی در سراسر جهان بسیار کاربرد دارد.